Lavatanssiperinne on tärkeä osa Suomen suvea

Lavatanssit ovat suosittua viihdettä suomalaisina kesäiltoina ja -öinä. Humppaa, valssia, tangoa ja monia muita tanssilajeja tanssitaan lavoilla ympäri suomen. Tavallisesti orkesteri säestää tansseja. Toisinaan paikalla on jopa useampia orkestereita. Välillä musiikkia saatetaan soittaa myös levyiltä.

Kuka hakee ketä ja kuka vie ketä?

Tavallisesti lavatansseissa noudatetaan perinteistä miesten hakua eli miehen yleensä hakevat naisia tanssimaan naisten odottaessa hakurivissä. Haku tapahtuu siinä vaiheessa, kun seuraava tanssi kuulutetaan. Vaikka miesten haku on se perinteisin tapa, niin yleensä tansseissa noudatetaan tiettynä ajankohtana myös naisten hakua. Tällöin osat vaihtuvat ja naiset hakevatkin miehiä tanssiin. Tästä huolimatta tanssissa mies vie naista eikä päinvastoin. Erityisissä naistentansseissa noudatetaan joko täysin tai osittain naisten hakua.

Miten lavalla tanssitaan?

Tanssilavalla tanssitaan vastapäivään. Jos lava on kooltaan suuri, voivat nopeimmat tanssijat tanssia sen ulkokehällä hitaimpien tanssiessa lavan sisäosassa. Jos tanssitaan paikoillaan, voidaan tanssia keskellä lavaa tai salin reunalta varatulla alueella. Esimerkiksi kädenalitansseja ja lattareita tanssitaan paikoillaan.

Mies vie naista ja tarkkailee ympäristöä. Naisen tehtävä on seurata miestä tanssin tahdissa. Miehen tulee siis pyrkiä välttämään törmäyksiä. Jos törmääminen kuitenkin tapahtuu, on miehen tehtävä ottaa törmäys vastaan ja pyytää toiselta parilta anteeksi. Naiselta ei odoteta anteeksipyyntöä, koska nainen seuraa tanssittaessa miehen vientiä.

Lavatanssit eivät sisällä ainoastaan tansssia, vaan ovat merkittävä sosiaalinen tapahtuma

Lavatanssit eivät kuitenkaan sisällä pelkästään tanssia ja itse asiassa monelle lavatansseihin osallistuvalle itse tanssi ei edes ole lavatanssien tärkein osa, vaan tärkeintä saattaa olla tunnelma sekä mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

Yleensä lavatansseissa on tarjolla myös pientä syötävää ja juotavaa. Aika kuluukin yleensä nopeasti mukavassa seurassa syöden, juoden, tanssien ja Suomen kauniista kesästä nauttien. Monella pienellä paikkakunnalla lavatanssit ovat kesäkauden kohokohtia, joihin osallistuvat niin lapset kuin aikuisetkin. Lavatanssit kuuluvatkin monen suomalaisen lapsuusmuistoihin. Näissä muistoissa saattaa korostua tietynlainen aivan erityinen tunnelma, jonka voi kokea ainoastaan suomalaissa lavatansseissa. Monessa suomalaisessa koulussa opetetaan perinteisiä tansseja liikuntatunnilla ja yllättävän moni suomalainen osaakin tanssia. Yleensä lavatanssien tunnelma on kuitenkin niin rento, että huonompikin tanssija uskaltautuu tanssilattialle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *