Miten suomalainen ja arabialainen häätanssiperinne eroavat toisistaan?

Suomessa erityisesti valssin osaamista pidetään tärkeänä. Tämä saattaa juontaa juurensa siihen, että häissä hääpari tanssii perinteisesti nimenomaan häävalssin, joka on erityisen tärkeä osa häitä. Arabialaisissa häissä miehet ja naiset taas juhlivat perinteisesti erikseen, minkä vuoksi paritanssia ei yleensä harrasteta. Kerromme tällä sivulla lisää suomalaisen ja arabialaisen häätanssiperinteen eroista.

Musiikki on ollut tärkeässä osassa suomalaisissa häissä

Perinteisissä suomalaisissa häissä on yleensä soitettu musiikkia ja häitä ilman musiikkia onkin vaikea kuvitella. Sen sijaan tanssi ei alun perin kuulunut kansanomaisten häiden tapoihin, mutta laululla oli erittäin tärkeä merkitys kansanomaisissa häätavoissa. Kalevalamittaiset häälaulut olivat tärkeä osa muinaissuomalaisia häitä. Kun kalevalainen laulutapa sekä itkuvirret alkoivat väistyä, alettiin talonpoikaishäissä laulaa virsiä. Erityisen tyypillistä virsien laulaminen oli heränneiden keskuudessa.

Pelimannimusiikki sekä tanssi saapuivat Suomeen sekä tulivat osaksi suomalaisten talonpoikien häitä suomenruotsalaisten sekä säätyläisten välityksellä. 1600-luvulla maalla suosittiin polskaa tanssimusiikkina. 1800-luvulla morsianta saatettiin tanssittaa rahasta.

On aika mielenkiintoista, että Suomessakin on tanssittu piiritanssia, jonka aikana morsian on symbolisesti tanssitettu tyttöjen joukkiosta vaimojen joukkioon. Sulhanen on vastaavasti tanssitettu poikien joukkiosta naimisissa olevien miesten joukkioon. Saman tapaista siirtymäriittiä esiintyy myös arabialaisissa häätansseissa.

Arabimaissa suhtaudutaan musiikkiin kaksijakoisesti

Arabimaissa suhtautuminen musiikkiin on kaksijakoista. Tiukimman islamilaisen tulkinnan mukaan instrumentaalinen musiikki, lukuun ottamatta tietyissä tilanteissa soitettuja tiettyjä soittimia, on kiellettyä. Toisaalta osa muslimeista kuuntelee kyllä maallistakin musiikkia ja toisaalta muslimeille on tarjolla myös musiikkia, jossa ei käytetä lainkaan instrumentteja, vaan ainoastaan ihmisääntä.

Arabimaiden häissä miehet ja naiset juhlivat perinteisesti erikseen. Tästä syystä paritanssia ei luonnollisesti nähdä häiden ohjelmistossa – ainakaan sellaisena kuin paritanssi länsimaissa käsitetään. Arabihäissä on nähtävillä monenlaisia siirtymäriittejä, joissa nainen siirretään lapsuudenperheestään miehen perheeseen kuuluvaksi. Miehen suku esimerkiksi hakee naisen tämän kotoa pitkässä autosaattueessa. Nainen puetaan valkoiseen, yksinkertaiseen kaapuun, jolla hänen hiuksensa peitetään ja kuljetetaan ulkona odottavaan autoon. Hääseurue seuraa morsiusauton perässä usein voimakkaasti torvia tööttäillen. Siirtymäriitit näkyvät usein myös tanssin kautta. Morsiamen sisaret saattavat tanssia morsiamen edessä ja laulaa hänelle samalla. Tietyllä tavalla kyseessä ovat jäähyväiset; sisar on siirtymässä toiseen perheeseen ja uudenlaiseen elämään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *